Crowdfunding Samyama Permaculture Farm

Welkom!

Welkom op de crowdfunding pagina van “Samyama Permaculture Farm”. We willen deze farm opzetten om onze Curaçaose gemeenschap te voorzien van verse groenten, fruit en vlees, en hebben daarbij uw hulp nodig! We zijn op zoek naar financierders en beschikbaar land. We hebben geen voorkeur voor ‘p’ariba of p’abou’, als zijn we wel voornamelijk werkzaam in Montagne en omstreken. Kunt u hierin ondersteunen, klikt u dan hier!

 

We nodigen u uit om rustig deze en andere ondersteunende pagina’s door te lezen, om zo geïnspireerd te raken en ons te steunen in het opzetten van deze farm. Onze farm is gebasseerd op CSA, oftewel ‘Community Supported Agriculture’, wat betekent dat we allereerst voor onze buren, familie, vrienden en overige eilandbewoners produceren, en daarna pas onze overvloed zo nodig exporteren. We bouwen een sterke, hechte en intieme band met ons klantenbestand, luisteren naar jullie en passen daarop onze productie en workshops aan. Hierom ook starten we een crowdfunding campagne om geld in te zamelen voor deze startup: we bouwen hiermee meteen een duurzaam klantenbestand op; zo spreiden we het risico beter; en gaan niet onderdoor aan de administratie en hoge eisen van de bank voor een lening.

 

De farm van 4 hectare wordt ingericht volgens de permacultuur-methode, oftewel het neerzetten van een ‘permanente agricultuur’ (i.e. een permanente begroeiing). We gaan met typisch Curaçaose bomen en planten onze boerderij ondersteunen, nog beter, ze worden dé ‘cash crops’ van ons bedrijf op lange termijn. In deze benadering zal de ‘regenerative agriculture’ de belangrijkste leidraad zijn, waarmee we ons stuk land ontwikkelen naar een hogere complexiteit en ‘abundance’. Het eindplaatje is een ‘lush’, bosrijk, functioneel en productief stuk voedselbos waarbij de commerciële component zegeviert (voor een verdiepende omschrijving van permacultuur klikt u hier).

 

Diversiteit is één van de belangrijkste sleutelwoorden binnen ons businessmodel, zowel op niveau van het ecosysteem als op bedrijfsniveau. De breedst mogelijke diversiteit in  functionele bomen, struiken en groenten van Curaçaose (en semi-aride) oorsprong zorgt voor een sterk, bestendig en flexibel plantbestand, optimaal gebruikmakend van onder- en bovengrondse ruimte, mineralen, water en bescherming. Geoff Lawton’s ‘functional species in a semi-arid landscape’ is een goed startpunt om te leren over deze diversiteit en haar functies. Op bedrijfsniveau zorgt deze diversiteit van inkomstengeneraties voor het spreiden van risico’s, een continue arbeidsbevrediging over het hele jaar, en verspreide vormen van inkomen. Deze diversiteit is ook zo opgebouwd dat we inkomstenmodules gefaseerd implementeren: zo worden verschillende producten over de éérste 5 jaar geimplementeerd en groeit ons inkomen over dezelfde periode gestaag. Laat ik u meenemen in dit productenaanbod dat we graag aanbieden in ruil voor uw financiële steun.

 

Streefbedrag en voorverkoop voor onze kick-start

We hebben ervoor gekozen onze producten in voorverkoop aan te bieden. Hierdoor bent u uw geld niet ‘kwijt’ aan een ‘goed doel’, maar ontvangt u –naar keuze- onze mooie producten terug volgens de volledig ingelegde waarde. Onderstaande tabel vat al onze aangeboden producten samen, en worden daaronder stuk voor stuk uitgelegd. Dit is tegelijkertijd het productenaanbod over de levensduur van de farm, dit kunt u in detail terugzoeken in ons businessplan verder op de site.

 

De totale investering, zoals beschreven in het businessplan, is 150.000 florin. Daarvan is onze eigen inzet al 50.000 florin en hebben dus nog 100.000 florin nodig om te beginnen. De rest van de investeringen willen we doen met de lopende projecten in jaar 1 en 2. Van dit streefgetal van 100.000 fl wordt 5.000 fl gebruikt voor verwerkings-, ontvangstruimtes en gereedschap; 20.000 fl voor waterinfrastructuur, pompen, drip, omheining, landpreparatie; 15.000 fl voor zaden en bomen; en 25.000 fl voor een moringalijn, kleine verwerkingsmachines, verpakking en marketing, en 35.000 voor een handtractor met 5 ‘attachments’ zoals een ploeg, zaaier, maaier en eg.

 

Hoe het werkt: in onderstaande tabel staan in de colommen de bedragen die u kunt doneren. Dit variëert van 125, 250, 500, 750, 1.000 etc tot aan 50.000 florin. Aan de linkerzijde staat weergeven de verschillende producten die het best bij u passen. Verder kan de ingangsdatum van elk product variëren; dit is weergeven in een tabel onderaan deze pagina, en wordt ook toegelicht bij elke productomschrijving. Laten we eens kijken:

 

crowdfunding

 

 

Vriendenkaart: Met een vriendenkaart wordt u een intimus van ‘Samyama Permaculture Farm’. U ontvangt een jaar lang 10% korting op al onze producten. U kunt onze vriendenkaart ook cadeau doen aan uw vrienden en geliefden! Ingang: direct.

massage

 

Massage: Esperanza Copini verzorgt ook heerlijke massages, zoals deep tissue, full body, half body, handen en voeten. Kom genieten van één van haar weldadige massages op onze farm, in de schaduw en wind, een intieme en beschermende setting. Crowdfundingmassages zijn te verkrijgen in strippenkaart van 2 tot 12 keer naar eigen inplanning. U kunt ze ook cadeau doen! Ingang: direct.

 

Yoga: Namasté! Voel u uitgenodigd om tussen het groen, in de heerlijke rust van de boerderij mee te doen aan het integreren van uw lichaam en geest. Benjamin Visser deelt zijn ervaring in de Bikram-, Ashtanga-, Kundalini- en Hatha yoga. Het unieke aan zijn stijl is de reflectie over de yoga sutras tijdens de les, met andere woorden bestaat de les niet enkel uit asanas of houdingen, maar ook uit de overige 7 stappen van het 8-voudige pad van yoga. Lessen worden in een strippenkaart afgegeven, van 6 tot 72 keer, al naar gelang je eigen agenda, voor elke week een sessie. Vind hier het yogaschema. Ingang: direct.

 

Tuindesign en aanleg Permaculture: een andere bezigheid van Samyama is het ontwerpen en aanleggen van permacultuurtuinen van partikulieren en restaurants (en wellness-) bedrijven. Hierbij wordt een stukje zelfvoorziening beoogd, zowel van voedsel, als irrigatiewater, vruchtbaarheid en wellbeing. De volgende gradaties horen bij dit product:tuindesign `12 zonnen 2

 1. Voor 1.000 fl ontvangt u een bezoek aan uw tuin, advies over inrichting, en een professioneel, digitaal design op schaal met alles erop en eraan: wateropvang, begroeiing hoog-laag-eetbaar-functioneel, paden, zit/rustplekken, groentebedden, vijver, swales en evt. dieren, irrigatie;
 1. Voor 2.000 fl krijgt u bovenstaande, plús een voor uw tuin volledige set Curaçaose en exotische semi-aride fruitbomen, struiken, groenten, kruiden, bloemen en overige functionals. Neemt u contact met ons op voor ons volledig plantenaanbod;
 1. Voor 5.000 fl krijgt u bovenstaanden, plús de volledige implementatie van het design in uw tuin. Dit is inclusief de benodigde materialen zoals dripsysteem, regelcomputer, compost, mulch en opvangbakken.

Voor meer informatie en ervaringen bekijkt u hier en hier voor onze succesverhalen. Ingang: direct.

 

Planten: U kunt ons ook steunen met het kopen van planten uit ons groeiende assortiment Curaçaose functionals en fruitbomen, -struiken en groentevoorzaai. Samyama specialiseert zich in eetbaar en functioneel (waaronder ook bloembomen) die tegen ons klimaat bestend zijn, met andere woorden (zeer) droogteresistent. U vind onze compleet assortiment op onze pagina ‘assortiment’. Ingang: direct.

 

Sociale lening: hiermee ontvangt u een sociale rente van 2% over uw geleende geld over 5 jaar. We betalen u de lening over deze periode lineair terug (i.e. in 5 gelijke bedragen). deze ondersteuning kunt u kiezen vanaf 2.000 florin. Ingang: direct.

 

groentepakketGroentetas: één van de eerste producten van ‘Samyama Permaculture Farm’ is een groentetas, gevuld met verse, biologische lokale groenten. We beogen in de beginfase een bestand aan te trekken van 30 leden, die elke week een groentetas van 4 kilo ontvangen t.w.v. 25 florin. Dit is ruim voldoente voor een gezin met 3 á 4 leden. U kunt uw donatie doen t.w.v 0,5 jaar groentetas, 1, 1.5 en 2 jaar. Ook interessant voor bedrijven en hun personeel! Ingang: maart 2020.

 

Plukabonnement: onze eerste plot wordt ingeplant met sneldragend fruit, die al binnen 6 maanden vrucht dragen. Hierop bieden we graag een plukabonnement aan t.w.v. 25 florin, waar u wekelijks met een mandje zelf kunt plukken wat er aan de bomen en struiken hangt. Een heerlijke ervaring voor als u proactief wilt komen uitwaaien op de finca. Schaduw gegarandeerd! Duur is hetzelfde als bij de groentetas: 0.5, 1, 1.5 en 2 jaar. Denk aan shimaruku surinam, papaya, bakoba, granaatappel, guyaba, zuurzak, parchita, en onze reguliere groenten. Ingang: april 2020.

thee

 

 Thee & gedroogde producten: ons tweede type is gedroogde producten ook wekelijks af te halen en t.w.v. 25 florin, oftewel speciale Curaçaose kruiden en groenten die lucht- of donkergedroogd zijn. Denk bijvoorbeeld aan theemelanges en gedroogde aubergines door het eten! Ook in combinatie met een groentetas en plukabonnement. Duur is weer 0.5, 1, 1.5 of 2 jaar. Ingang: maart 2020.

 

workshopsWorkshops Permaculture & Sustainability: naast een duurzame, lokale voedselvoorziening zijn nieuwe verhalen en werkwijzen nodig voor een nieuwe, regeneratieve en toekomstbestendige samenleving. Dit bieden we aan middels workshops die het hele jaar door worden georganiseerd. Vind hier een gedetailleerd overzicht van de komende workshops. Over het algemeen gaan ze over permacultuur, zelfvoorziening, regeneratie, duurzaam of recycled bouwen, voeding preserveren, haute cuisine en welzijn. Uw donatie wordt verzilverd in een strippenkaart van 1 t/m 10 dagen,  waarmee u  zelf beslist waar u aan meedoet.  Ingang:  oktober 1019.

 

Likeuren: een volgend product van Samyama is likeuren gemaakt van lokale fruit- en kruidensoorten. Likeuren, van oorsprong door monnikken gemaakt om kruiden te preserveren, worden verrijkt met onze typische Curaçaose fruta i yerba. Denk aan kenepa, tamarein, banaanlikeuren en likeuren met kruidenmelanges. Tevens een prachtig cadeau voor u naasten. De likeuren kunnen in één keer of uitgesmeerd over een periode naar keuze worden afgenomen. Ingang: november 2020.

 

Restaurants & kantines: Voor restaurants, eateries en kantines bieden we ook een ‘groentepakket’ aan, oftewel een gespecialiseerde en ‘just-in-time’-levering van uw gewenste groenten, fruit en kruiden. Bij een donatie van 1.000,- ontvangt u bijvoorbeeld 200 kg aan vers product (gebasseerd op 5 fl/kg groenten; voor kruiden en fruit worden de betreffende marktprijzen berekend). Afname over een afgesproken periode. U kunt doneren vanaf 1.000 florin. ingang:  april 2020.

 

Silver card:  bij donaties tussen 6.000,- en 20.000,- ontvangt u de ‘silver card’. De voordelen van deze kaart zijn:

 1. U koopt met uw gedoneerde geld al onze producten en diensten;
 2. U ontvangt op al uw aankopen 10% korting;
 3. Additioneel ontvangt u 2% rente per jaar op uw donatie;
 4. Looptijd is 5 jaar;
 5. Exclusieve vermelding als ‘beneficiary of SPF’ op onze site en social media;
 6. Totale voordeel is 20%.

 

Golden card:  bij donaties tussen 21.000,- en 40.000,- ontvangt u de ‘silver card’. De voordelen van deze kaart zijn:

 1. U kunt met uw gedoneerde geld al onze producten en diensten aankopen;
 2. Op al uw aankopen ontvangt u 10% korting;
 3. Additioneel ontvangt u 3% rente per jaar op uw donatie;
 4. Looptijd is 5 jaar;
 5. Exclusieve vermelding als ‘beneficiary of SPF’ op onze site en social media + ….;
 6. Totale voordeel is 25%.

 

Platinum card: bij donaties van 41.000,- en meer ontvangt u de ‘platinum card’. De voordelen van deze kaart zijn:

 1. U kunt met uw gedoneerde geld al onze producten en diensten aankopen;
 2. Op al uw aankopen ontvangt u 10% korting;
 3. Additioneel ontvangt u 4% rente per jaar op uw donatie;
 4. Looptijd is 5 jaar;
 5. Exclusieve vermelding als ‘beneficiary of SPF’ op onze site en social media;
 6. Totale voordeel is 30%.